Επίσκεψη στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής

Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 οι μαθητές/τριες των εργαστηρίων Κεραμικής (συνολικά 6 τμήματα) επισκεφτήκαν το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής στην περιοχή του Θησείου. Συνολικά 15 μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό τους συνόδευαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨ Αφή και Έκφραση¨. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε ομάδες ατόμων με νοητική υστέρηση, προβλήματα κώφωσης, ψυχικά νοσήματα, κινητική αναπηρία, κ.ά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξελίχθηκε ως εξής:
Οι μαθητές προσήλθαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και έγινε η πρώτη γνωριμία με τους διοργανωτές του εκπαιδευτικού προγράμματος μέ παιχνιωδη τρόπο.
Πρώτο μέρος: Στην συνέχεια έγινε μια μικρή παρουσίαση σύνδεσης των βασικών σχημάτων (κύκλος, τετράγωνο, τρίγωνο κ.α) με το φυσικό και τεχνικό περιβάλλον, οι μαθητές/τριες πήραν μέρος μέσω ερωτοαπαντήσεων να κάνουν αναφορά σε σχήματα και με βιωματικό τρόπο να παρουσιάσουν διάφορα σχήματα με το σώμα τους, ακόμη μέσω κίνησης κι όλοι μαζί ακούγοντας μουσική σχημάτισαν μεγάλους κύκλους σαν ανθρώπινη αλυσίδα.

Δεύτερο μέρος: Έπειτα οι μαθητές συμμετείχαν δημιουργικά σε εργαστήριο. Τους δόθηκε αρχικά ένας φάκελος με έτοιμα σχήματα ώστε να τα συνθέσουν δισδιάστατα και στην συνέχεια με το υλικό του πηλού και τον σχημάτων δημιούργησαν μία σύνθεση τρισδιάστατη.

Τρίτο μέρος: Ξενάγηση τον χώρο του μουσείου.

Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν με ενθουσιασμό το βιωματικού προγράμματος «Αφή & Έκφραση» και ήρθαν σε επαφή με τη σύγχρονη κεραμική δημιουργία. Παράλληλα, επιδιώχτηκε η αναδεικνυόμενη διαφορετικότητα και η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων μέσω της γνωριμίας τους με έργα σύγχρονων κεραμιστών.